Sportmassage
Een sportmassage richt zich op het verbeteren van de bloedcirculatie in de spieren, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en het herstel van het lichaam wordt gestimuleerd. Voor en na intensieve inspanning kan een sportmassage worden ingezet, zowel ter preventie van blessures als voor een sneller herstel bij blessures.
Door een sportmassage toe te passen, activeert een sportmasseur verschillende processen:
– Verwijding van haarvaten in de huid en spieren, wat de bloedcirculatie verbetert en helpt bij het voorkomen van spierpijn.
– Verbeterde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren, wat bijdraagt aan het herstel en de opbouw ervan.
– Vermindering van spierspanning door de interne druk van de massage.
Ontspanningsmassage
Verwen jezelf met een ontspanningsmassage voor totale verlichting. In deze rustgevende behandeling ligt de focus op het ontspannen van de bovenste spierlagen, met een zachte aanraking en een rustig tempo om diepe ontspanning te bevorderen en klachten te verminderen.
Ontspanningsmassages worden vaak geassocieerd met het kalmeren van zowel lichaam als geest. Met zachtere grepen biedt deze massage een serene ervaring, een zachtaardiger alternatief voor de meer dynamische sportmassage, en wordt beschouwd als een moment van pure zelfzorg.
Of je nu last hebt van fysieke klachten of niet, een ontspanningsmassage is gunstig voor het bevorderen van het natuurlijke genezingsproces van het lichaam, naast de eerder genoemde voordelen.
Cupping & Hot Stones
Onze hot stone massages en cupping behandelingen zijn beide zeer geliefd bij onze klanten vanwege hun unieke voordelen.
Hot stone massages maken gebruik van warme basaltstenen die vooraf worden verwarmd. Onze masseuses gebruiken deze stenen om je spieren op te warmen en de doorbloeding te verbeteren door ze over je lichaam te masseren. Deze massages worden vaak gecombineerd met ontspanningsmassages, zodat ook afvalstoffen worden afgevoerd.
Bij cupping behandelingen gebruiken we siliconen cups om de huid vacuüm te zuigen en masserende bewegingen te maken. Dit stimuleert de bloedsomloop en maakt het mogelijk om snel en diep in het lichaam door te dringen, waardoor afvalstoffen uit de omliggende weefsels worden verwijderd.
Massagetechnieken en Overbelasting
Wanneer een sportmasseur overbelastingsklachten behandelt, maakt hij/zij gebruik van verschillende massagetechnieken zoals wrijvingen, knedingen, schuddingen en klopbewegingen. Vaak wordt lotion of olie gebruikt om het comfortabel te maken en wrijving te verminderen.
Er zijn diverse oorzaken van spieroverbelasting, waaronder blessures, slechte techniek, een gebrekkige warming-up, blootstelling aan kou, chronische belasting, vermoeidheid, veranderingen in trainingsintensiteit en ongeschikte kleding of schoeisel.
Wanneer is een massage nodig?
Een sportmassage kan helpen bij vermoeide en stijve spieren door overmatige training. Vermijd echter een sportmasseur als de spierpijn nog hevig is of de spieren nog stijf aanvoelen, omdat de massage na afloop minder prettig kan zijn en de spieren stijver en pijnlijker kunnen worden. Een sportmassage is ook niet geschikt bij een spierscheuring, ontsteking, koorts of een wondje op de huid.
De massage wordt meestal de dag na de wedstrijd of training gegeven. Een goede cooling-down kan helpen om afvalstoffen te verwijderen en klachten te voorkomen, maar als vocht en lactaat zich toch ophopen, kan er spierpijn optreden.
Onze relatie met fysiotherapie
Sportmassage en fysiotherapie vertonen sterke overeenkomsten, maar verschillen in aanpak. Terwijl de sportmasseur zich richt op handmatige massagetechnieken om genezing te bevorderen, legt de fysiotherapeut meer nadruk op het adviseren en ontwikkelen van specifieke oefeningen ter behandeling.
Hoewel fysiotherapeuten soms nog massage toepassen, neemt de sportmasseur deze rol steeds vaker over. De sportmasseur kan ook oefeningen aanbevelen, maar zal bij problemen zoals kracht- of coördinatiegebrek meestal doorverwijzen naar de fysiotherapeut.