Acupunctuur

De behandeling

Hoofdpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Voor een acupuncturist is het belangrijk te weten of je met je klachten bij je huisarts, tandarts of specialist bent geweest. 

Het kan namelijk zijn dat de hoofdpijn het gevolg is van een andere aandoening, zoals een oor- of neusholteontsteking, een kaakholteontsteking, een verhoogde bloeddruk of een scheefstaande wervel.


Acupunctuur heeft een preventieve werking. Het heeft een positieve invloed op het welbevinden van de mens. Het vergroot de natuurlijke weerstand, het verhoogt de pijngrens en het stimuleert de levenslust.

De acupuncturist kijkt naar lichamelijke en emotionele aspecten en kan u de samenhang uitleggen, waardoor u inzicht krijgt in wat voor u belangrijk is.

Met informatie over het effect van gewoontes en voeding op uw klacht krijgt u  bovendien handvatten om uw gezondheid actief te ondersteunen. In de acupunctuurpraktijk is aandacht voor Lifestyle al eeuwen heel gewoon.

Acupunctuur is voor veel klachten een geschikte therapie

Wanneer geen acupunctuur?

In acute gevallen, zoals een hartinfarct of een blindedarmontsteking, gaat u natuurlijk direct naar de huisarts!


Blaasontsteking en acupunctuur

Bij een blaasontsteking wordt je algemene weerstand verhoogd waardoor bacteriĆ«n minder kans krijgen zich te vermeerderen. 

Een acupunctuurbehandeling verbetert het functioneren van de urinewegen. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het ook een preventieve werking heeft. 

Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. De acupuncturist vertelt je hier meer over.Hoofdpijnklachten en acupunctuur

Hoofdpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Voor een acupuncturist is het belangrijk te weten of je met je klachten bij je huisarts, tandarts of specialist bent geweest. 

Het kan namelijk zijn dat de hoofdpijn het gevolg is van een andere aandoening, zoals een oor- of neusholteontsteking, een kaakholteontsteking, een verhoogde bloeddruk of een scheefstaande wervel.Burn-out en acupunctuur

 

De meeste mensen krijgen een burn-out omdat ze te lang met een grote lichamelijke en/of geestelijke spanning leven. Het voelen van spanning is op zichzelf niet ongezond. Bij onverwachte of spannende gebeurtenissen reageert het lichaam door adrenaline aan te maken. Dat heeft een reden; we worden alert. Ben je chronisch gespannen dan kom je niet meer tot rust.

Burn-out heeft veel symptomen waarvan oververmoeidheid de belangrijkste is. Maar ook een negatieve houding en een negatief zelfbeeld komen vaak voor. 

Verder kun je last hebben van: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, nervositeit, maag- en darmproblemen, hyperventilatie, menstruatie- en potentiestoornissen, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en huidproblemen.

Omdat er bij een burn-out duidelijk sprake is van een gebrek aan energie, is de acupunctuurbehandeling allereerst gericht op het herstellen van de energiebalans in je lichaam.

Ademhalingsproblemen en acupunctuur

De ademhaling is onze bron van leven. Een ontspannen ademhaling zorgt ervoor dat we ons goed en gezond voelen.

De luchtwegen zijn een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem

omdat ze in direct contact staan met de buitenwereld. Als het afweersysteem niet goed werkt, worden we gevoeliger voor ziekten. Een acupunctuurbehandeling bij ademhalingsproblemen versterkt het afweersysteem, zorgt voor ontspanning in de luchtwegen en de borstkas en vermindert de slijmproductie.

Allereerst wil de acupuncturist weten wat de oorzaak van jouw klachten is. Als dat duidelijk is, kan hij/zij daar de behandeling op afstemmen.

De acupuncturist besteedt veel tijd en aandacht aan het stellen van een goede diagnose. Als u voor de eerste keer bij een acupuncturist komt, praat hij uitgebreid met u over uw klacht. Maar er komen ook andere dingen aan bod, zoals uw eetlust, stoelgang en slaappatroon.

Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. De acupuncturist vertelt je hier meer over.